De Midwinter Classic 2015 op 8 februari

Klik hier voor de volledige uitslag van 2015

 

De Midwinter Classic 2015 is in de sportklasse gewonnen door Carl Verboom / Jaap Jongman. In de toerklasse ging de overwinning naar de damesequipe Bea Hubers / Ina de Hoop.  Hieronder een verslag van Joke en Wim den Doop.

Bijna alle ingrediënten voor een mooie 7e aflevering van de Midwinterclassic waren voorhanden. Een geoliede organisatie, zeer ervaren uitzetters en een prachtig wedstrijdgebied. Alleen een heel klein beetje sneeuw voor de aankleding van het landschap ontbrak helaas.

Voorbereiding

Het begint meestal met het bestuderen van het bijzonder reglement en indien mogelijk het nalopen van een oude rit van de uitzetters Jaap van Daamen en Adrie Brugmans. Eigenlijk was dat nu met zo’n kort reglement niet nodig. Twee trajecten pijlen kortste route, waarbij zo min mogelijk rode wegen gebruikt moesten worden en onder de blauwe pijlen een gele weg geacht werd te liggen. Een klein ’addertje’ dat Jaap en Adrie listig verwerkten in de rit. Over tijdstrafpunten bij TC’s hoefde je je ook al niet druk te maken, alleen bij de finish werden strafpunten voor te laat aankomen uitgedeeld. Kortom alle aandacht kon uitgaan naar het oplossen van de constructies. Om 09:15 uur stroomde de parkeerplaats bij Hotel Jules in Heerhugowaard al snel vol met mooie gepoetste bolides. Na en kort bezoekje aan de starttafel, het toilet en het bevestigen van de rallyschildjes waren wij klaar voor de start.

Traject 1

Via een neutrale Bol-Pijl route bracht Jaap ons naar de voet van pijl 1 bij Noord Scharwoude. Daar moesten wij het verder zelf oplossen. 16 pijlen lagen op de deelnemers te wachten in een gebied links boven Heerhugowaard. Mooie slingerende dijkweggetjes werden afgewisseld met lekkere rechte stukken weg door de polder. Bij de route naar pijl 8 kwam het ‘addertje’ al zijn kop opsteken. Beide pijlen stonden ingetekend op een rode weg en door nu de iets langere route over pijl 7 (gele weg!) te nemen kon je minder rode weg rijden. Dat leverde wel samen met de pijlen 5 en 6 een route op waarbij je driemaal langs een bemande routecontrole op de Westfriese zeedijk bij Krabbendam moest. Dat was even file rijden, maar de drie mannen deden hun uiterste best om de stempel zo snel mogelijk te plaatsen. Hopelijk hebben zij in de stevige wind geen griepje opgelopen.

Het bepalen van de route met het zo min mogelijk gebruik van rode wegen maken levert toch aardig wat denkwerk op. Verschillende keren bleek onderweg onze oorspronkelijk geconstrueerde route toch te simpel en door een langere route te vinden minder rode weg mogelijk te zijn. Bij de TrajectWisselControle na pijl 16 kwamen wij opnieuw in een kleine file. Het tijdschema bleek zo goed of ruim, dat er al veel deelnemers zelfs voor het opengaan van deze controle stonden te wachten. Bij Jan Homma kregen wij de kaart voor de Special op het industrieterrein de Zandhorst. De schaal van de kaart was lekker groot (1:12.500), dus kon het vergrootglas in het hoesje blijven. Gevraagd werd om van de TWC naar de Lunch-IN de langste route te rijden. Wegen en samenkomsten van wegen mochten maar 1 maal bereden worden. Het leek lastig maar daar ook samenkomsten van wegen slecht 1 maal gebruikt mochten worden, werd het aantal keuzes behoorlijk beperkt. Een leuk klusje en na wat proberen en puzzelen hadden wij de langste route wel te pakken. Nu snel even intekenen en rijden maar. Dat ging simpel en de RC’s A, B, C, E en F verschenen snel op ons papiertje. Missen wij de RC D nu niet? Gokken wij het om de D er tussen te zetten! Nee joh, die staat waarschijnlijk op de foutroute. Hadden wij dat toch maar gedaan. Want wat bleek na afloop van de rit, wij hadden wel de goede langste route gevonden, maar bij het intekenen een weg overgeslagen, grrr….

Traject 2

Na een prima lunch werd het tijd voor het 2e traject van Adrie. Op weg naar pijl 1 werd door Adrie efficiënt gebruik gemaakt van de routecontroles uit de Special. Door de doorgaande rode weg zo veel mogelijk te mijden werden alle controles uit de special in een andere volgorde nogmaals aangedaan. Geen RC D op onze kaart, gelukkig was het nu een foutcontrole! Bij pijl 4 zat er weer zo’n listige route in door een heel lange route onder Hoogwoud door te rijden om zo min mogelijk rode weg te gebruiken, waarbij de gele weg onder de blauwe weg een belangrijke rol speelde. Ook in dit traject kwamen wij er onderweg achter dat er nog langere routes waren om zo min mogelijk rode weg te rijden dan wij in eerste instantie ingetekend hadden. Adrie wist e.e.a. zeer goed te verpakken.

De route van pijl 8 naar pijl 9 leek een eitje over een weg waar wel erg veel huisjes (rood) aan weerzijde van de weg stonden. Hier had Adrie op de oranje weg tussen al die rode huisjes een heel klein stukje rood gemaakt! Dat moet je een hobbelende auto maar net zien. In het laatste stuk tussen pijl 11 en 12 maakten wij een verkeerde kortste route en kwamen in de nieuwbouwbuurt Van de Zon terecht. Dat kan de bedoeling niet zijn. Na flink gestaar op de kaart zagen wij de juiste route. Nu wel even een kilometer of 5 terug met een paar stoplichten en daar de goede route opgepakt en dat resulteerde in onze 4 tijdstrafpunten.

Voldaan en een beetje moe schoven wij aan een tafel om onze dorst te lessen en de uitleg op ons in te laten werken. De organisatie verwerkte de verschillende vragen in no time en kwam met een snelle uitslag. Jammer dat er al veel equipes richting huis vertrokken waren toen de prijzen uitgereikt werden. Voor alle prijswinnaars werd er uiteraard flink geklapt. Ook de organisatie, uitzetters, bemanden, rekenkamer en andere officials verdienen een luid applaus. Het was een prachtige rit en dag. O ja, er stond geen enkele keercontrole in de rit!

Wim den Doop

 

 

 

 

© Stichting "de Wegkruisers" Amsterdam - KvK nummer 34304701